Obchodně výrobní informační systém stavební firmy - Kubálek, Jakub (Jihočeská univerzita, 2010)
Nastavení obchodně-výrobních procesů po realizaci zakázky za účelem porovnání skutečných nákladů jako zpětná vazba na tvorbu nových cenových nabídek do výběrových řízení s návrhem na systémový cyklus u firmy. Tvorba nabídek středně velké společnosti zabývající se stavebními pracemi. Kalkulace cen prováděných stavebních prací různou formou jejich realizace a vliv faktorů na nákladnost při provádění. Dále zpětná kontrola postupů a hodnocení zakázky. Stanovení postupů pro nakládání s nabídkami včetně počítačového modelu pro vyhodnocování provedených zakázek. Porovnání vypočtených nákladů a skutečných nákladů by mělo dále sloužit k posouzení optimálních výkonů každé konkrétní výrobní jednotky. Sledování konkrétně vybraných staveb a porovnávání skutečnosti s teoretickými předpoklady před započetím prací a možnou alternativou realizace. Cílem práce je nastavení systému stálého zjištění nákladů na prováděné práce a vytvoření návrhu pro použití tvorby opravených cen za účelem zpracování nových cenových nabídek. Výhodnost realizací staveb vlastními prostředky ve srovnání s možným použitím metody inženýringu, tedy subdodavatelů. To vše má napomoci zvýšení konkurenceschopnosti podniku.
Commercial and production information system of construction company
Keywords: Analýza; Controlling; Kalkulace; Náklady; Rozpočet; Stavebnictví; Subdodavatel; Výnosy; Riziko; Analysis; Controlling; Costing; Cost; Budget; Construction; Subcontractor; Return; Risk