Možnosti dechové terapie u dětí se spinální svalovou atrofií - Brůžková, Romana (Jihočeská univerzita, 2019)
Spinální svalová atrofie (SMA) je vzácné, progresivní, geneticky podmíněné onemocnění, které způsobuje ochabování svalstva. Onemocnění se začíná projevovat jiţ v útlém dětském věku v závislosti na typu nemoci. Dochází k oslabování svalů celého těla, postupem času je člověk upoután na invalidní vozík, je nucen pouţívat kompenzační pomůcky a je odkázán na pomoc druhé osoby. Mezi velmi časté přidruţené komplikace se řadí například skolióza, otoky končetin, kontraktury a častým a závaţným problémem jsou také respirační obtíţe, které je potřeba začít co nejdříve řešit, neboť dechová nedostatečnost můţe být v pokročilých stádiích i příčinou úmrtí. Je nutné posilovat dechové svaly, tréninkem zachovat plicní objem a udrţovat čisté a průchodné dýchací cesty. Hlavním cílem práce bylo zpracovat moţnosti dechové terapie u dětí se spinální svalovou atrofií a aplikovat vybrané techniky dechové terapie a vybrané pomůcky se zhodnocením efektu. Teoretická část se zaměřuje na popis nemoci, její příznaky, diagnostiku a moţnosti léčby, jako je farmakoterapie, genová terapie, léčebná rehabilitace a respirační terapie, která je u dětí se spinální svalovou atrofií velmi důleţitá. Praktická část je zaloţena na kvalitativním výzkumu, kde jsou zpracovány kazuistiky třech dětí se spinální svalovou atrofií. Výzkum obsahuje kineziologický rozbor, svalový test, antropometrické a spirometrické vyšetření. Na základě vyšetření byla naplánována terapie, která byla s dětmi následně prováděna po dobu 6 měsíců. Výsledky provedených kontrolních vyšetření byly u všech probandů podobné jako na počátku, coţ lze, vzhledem k faktu, ţe SMA je progresivní onemocnění, povaţovat za pozitivní efekt vybraných technik.
Possibilities of respiratory therapy in children with spinal muscular atrophy
Keywords: Spinální svalová atrofie; respirační terapie; děti; dýchání; plíce; svaly; fyzioterapie; Spinal muscular atrophy; respiratory therapy; children; breathing; lungs; muscles; respiration; physiotherapy