Možnosti a přesahy tradiční lidové architektury jako inspirace pro ekologicky šetrnou architekturu současnosti - Kurincová, Marie (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá možností využití tradičních poznatků a způsobů výstavby s ohledem na dnešní životní styl a moderní technologie, se zdůrazněním důležitosti hodnoty odkazu, respektu ke krajinnému rázu, individualitě i úctě k okolnímu prostředí. Jde především o poskytnutí informace, jaký převládá současný stav v oblasti architektury rodinných domů a jaké máme možnosti výběru. Se zaměřením na ekologickou architekturu, konkrétně na dřevostavby. V úvodu práce je vystižena problematika současné architektury. Zabývám se zde otázkou, zda musí být tradice a moderní způsob života skutečně v rozporu. Jak dnes měníme své prostředí a jaké jsou možné důsledky do budoucna. Další část práce je zaměřena na tradiční lidové stavby v oblasti Jižních Čech, především v Pošumaví. Druhy staveb, použití a zpracování materiálu a jejich začlenění do krajiny. V poslední části se věnuji ekologické architektuře současnosti. Nejprve jejímu obecnému shrnutí a vytyčení jejího cíle. Následně konkrétnímu zaměření na dřevostavby, které odpovídají tradičním poznatkům a zkušenostem při těžbě a zpracování dřeva.
Possibilities and Overlaps of the Traditional FolkAarchitecture as an Inspiration for the Environmentally Friendly Architecture Today
Keywords: architektura; lidová architektura; ekologie; ekologická architektura; moderna; modernismus; tradice; urbanismus; trvale udržitelný rozvoj; ekodomy; nízkoenergetické domy; zelená architektura; dřevostavby; architecture; folk architecture; ecology; ecological architecture; modern; modernism; tradition; urban design; sustainable development; ecology home; low energy buildings; green architecture; wooden