Uspokojování potřeby seberealizace uživatelů vybraných domovů pro seniory Českobudějovicka. - Šejba, Jan (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce je zaměřena na uživatele vybraných českobudějovických domovů pro seniory. Na jejich schopnosti a možnosti naplňování potřeby seberealizace a využívání vlastních potenciálů k dosahování uspokojení této potřeby. V práci jsou popsána i možná rizika, která mohou ovlivňovat úspěšnost dosažení uživatelova vytčeného cíle. V teoretické části popisuji lidské potřeby podle hierarchického uspořádání Abrahama Maslowa, jejich uspokojování, ale též neuspokojování. Příčiny neuspokojování a důsledky neuspokojování potřeby seberealizace, jak pro uživatele, tak pro poskytovatele jsou rovněž uvedeny v bakalářské práci. Praktickou částí bakalářské práce je výzkum, který byl prováděn kvantitativní metodou a technikou standardizovaného rozhovoru. Cíleně byl výzkum zaměřen na zachované schopnosti seniorů sociálních zařízení a používání těchto schopností v uspokojování potřeby seberealizace. Výsledky bakalářské práce mohou být použity jako zpětná reflexe pro sociální zařízení, ve kterých byl výzkum prováděn. Rovněž může přispět ke zkvalitňování poskytovaných služeb seniorům v jednotlivých zařízeních.
The rate of satisfaction of human needs of users in selected social care in Ceske Budejovice
Keywords: Uspokojování; Lidské potřeby; Seberealizace; Senior; Domov pro seniory; Aktivity; Satisfaction; Human needs; Self realization; Senior; A home for the elderly; Activities