Návrh koncepce vzdělávacího a výcvikového střediska Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje - Málková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce na téma "Návrh koncepce Vzdělávacího a výcvikového střediska Zdravotnické záchranné služby" má teoreticko-empirický charakter. Teoretická část práce je věnována vzdělávání pracovníků Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje, jak z hlediska celoživotního vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví dle platné legislativy, tak i z hlediska adaptačního procesu. Charakteristika oboru působnosti těchto pracovníků a jejich osobnostní předpoklady uvádějí do tématu práce. V obecné rovině je věnován prostor didaktickým principům, metodám vzdělávání dospělých a faktorům motivace k dalšímu vzdělávání. V souvislosti s celoživotním vzděláváním jsou v práci rovněž uvedeny nejvýznamnější vzdělávací akce oboru urgentní medicína. Empirická část práce ve svém úvodu představuje Zdravotnickou záchrannou službu Jihočeského kraje jako organizaci a Vzdělávací výcvikové středisko, jenž je její nedílnou součástí a pro účely této práce je předmětem výzkumného šetření. Účastníci vzdělávání měli možnost prostřednictvím evaluačních dotazníků zhodnotit a v otevřených otázkách se vyjádřit k organizaci, průběhu a úrovni vzdělávací akce. Na základě výsledků šetření byl zpracován návrh koncepce Vzdělávacího a výcvikového střediska Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje, který si klade za cíl zohlednit potřeby účastníků vzdělávání a v dalším metodickém zpracování na úrovni organizace na ně adekvátně reagovat.
The proposal of the conception of the training center of rescue service in South Bohemian Region
Keywords: adaptační proces; celoživotní vzdělávání; motivace; urgentní medicína; SWOT analýza; zdravotnická záchranná služba; adaptation process; lifelong learning; motivation; emergency medicine; SWOT analysis; emergency medical service