Stereotypové vnímání atributů vybraných pohádkových bytostí u českých dětí - Tancerová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá stereotypním vnímání atributů vybraných pohádkových bytostí u českých dětí. Jsou zde rozebrány pojmy stereotyp a folklor. Dále se práce věnuje vybraným pohádkovým bytostem - konkrétně princezně a čarodějnici. Tyto postavy jsou definovány dle toho, jak je uvedeno v českých slovnících. Kromě toho jsou představeny na dílech konkrétních autorů vycházejících z lidové slovesnosti. Praktická část vychází z dotazníkového šetření, které podává informace o ustáleném vnímání vlastností, činností a stavů spojených s pohádkovými bytostmi, a to tak, jak jsou uloženy v mentalitě českých dětí na základě jejich znalostí českých pohádek.
Selected Fairy-tale Creatures and Their Stereotyped Perception of Attributes by Czech Children
Keywords: Stereotyp; folklor; pohádka; princezna; čarodějnice; Stereotype; folklore; fairy tale; princess; witch