Možnosti a limity RNA interference u klíštěte Ixodes ricinus - Musil, František (Jihočeská univerzita, 2009)
RNA interference byla použita při studiu funkcí chitin vázajícího proteinu (CBP) a dvou isoforem cathepsinu B (cathB1, cathB2) u klíštěte Ixodes ricinus. Byly využity dvě různé metody pro aplikaci dsRNA do klíšťat - injikace a kapilární sání. Připravená dsRNA byla použita ke zjištění vlivu RNAi na klíštěcí tkáně, které byly testovány pomocí metody RT-PCR a Western blot. Exprese CBP byla úspěšně utlumena ve slinných žlázách. Utlumení cathB1 a cathB2 ve střevě bylo méně efektivní, ale stále omezovalo sání klíšťat na hostiteli.
Potentials and limits of RNA interference in the tick Ixodes ricinus
Keywords: RNAi; Ixodes ricinus; CBP; cathepsin B; RNAi; Ixodes ricinus; CBP; cathepsin B