Produkce biomasy z travních porostů pro energetické využití a vliv hnojení digestátem na travní porosty - Haškovcová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2016)
Trvalé travní porosty představují v zemědělské krajině důležité postavení z hlediska biodiverzity. Stávají se biotopem ohrožených rostlinných druhů, jsou bohaté na kvetoucí rostliny a dále poskytují zimoviště a teritoria mnoha živočichům. Cílem této práce je posoudit produkci biomasy z TTP pro energetické využití, vhodné způsoby využití travní biomasy a vliv digestátu na druhovou skladbu a produktivitu TTP. Pokus byl prováděn na pozemcích v oblasti obce Dmýštice, okrese Písek a pozemek hnojený digestátem se nachází u obce Novosedly, okres Strakonice. Na těchto pozemcích byly sledovány ekologické podmínky travních porostů, termíny a intenzita využívání, botanická skladba, druhová diverzita a produkce biomasy. Dále pak způsoby konzervace sklizené biomasy a porovnání hnojených a nehnojených pozemků. Získaná data byla použita pro výpočet Simpsonova indexu druhové diverzity, výživného a vodního režimu stanoviště. Hodnoty byly dále statisticky zpracovány.
The biomass production for enegetic use from permanent grasslands and influence of ferment fertilisation on permanent grasslands
Keywords: druhová diverzita; vodní režim stanoviště; výživný režim stanoviště; hnojení; digestát; species diversity; water regime; habitat; habitat nutritious regime; fertilizer; digestate