Vliv práce sester traumatologického oddělení na jejich potřeby - Haisová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce "Vliv práce sester traumatologického oddělení na jejich potřeby" se skládá z části teoretické a z části praktické. Teoretická část představuje obor traumatologie, profesi sestry a holistické pojetí potřeb člověka. V bakalářské práci byly stanoveny tři cíle. Prvním cílem bylo zjistit, jak práce sester na traumatologickém oddělení ovlivňuje jejich potřeby. Poté zjistit překážky, které brání sestrám pracujícím na traumatologickém oddělení v uspokojování jejich potřeb. Třetím cílem bylo zjistit, jakou podporu vnímají sestry pracující na traumatologickém oddělení v uspokojování jejich potřeb. Praktická část práce byla provedena kvalitativním výzkumným šetřením, technikou sběru dat polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovor byl proveden s 9 sestrami, kdy byl následně vzorek nasycen. Byla provedena analýza a zpracování dat otevřeným kódováním, metodou "tužka a papír". Získané kódy byly rozřazeny do jednotlivých kategorií, v jednom případě se ukázalo provést rozřazení i do podkategorií. Z analýzy dat výzkumného šetření vyplynulo, že sestry nepociťují ovlivnění svých potřeb prací na traumatologickém oddělení. Negativní vliv práce na potřeby sester pociťují v případě náročné směny, nebo v situaci, kdy se před směnou cítí ve stresu nebo vnímají nedostatek volného času v důsledku velkého počtu směn. Za překážku v uspokojování potřeb sestry považují nedostatek času, příliš žádostivé pacienty, nedokončenou práci při předávání směny, nevyhovující kolektiv či neočekávanou situaci v průběhu směny. V rámci uspokojování potřeb vnímají sestry podporu od svých spolupracovníků i nadřízených skrze pochvalu nebo efektivní komunikací. Výsledky bakalářské práce budou sloužit pro zvýšení povědomí o náročnosti práce sester na traumatologickém oddělení v souvislosti uspokojování jejich potřeb a současně k podpoře sester z řad vedoucích pracovníků. Výsledky zjištění bude možno využít i jako podklad návrhu semináře pro sestry.
The influence of the work of the nurses of the trauma department on their needs
Keywords: potřeba; uspokojení; sestra; traumatologické oddělení; motivace; podpora; překážky; need; satisfaction; nurse; trauma department; motivation; support; obstacles