Komparace potenciálu venkovské turistiky v chráněných územích a mimo ně - příklad obcí Zahrádky a Pístina - Trčková, Věra (Jihočeská univerzita, 2014)
Hlavním cílem diplomové práce bylo porovnání potenciálu pro venkovskou turistiku ve dvou obcích na Jindřichohradecku, jedné ležící v chráněné krajinné oblasti a druhé ležící mimo tuto oblast. Práce má ukázat, zda je tento potenciál rozdílnými podmínkami ochrany přírody ovlivněn. Teoretická část práce se prostřednictvím literární rešerše zabývá venkovským cestovním ruchem, jeho formami, hodnocením jeho potenciálu a také přínosy, ale i negativy jeho rozvoje. Praktická část hodnotí potenciál Jindřichohradecka pro aktivity venkovské turistiky a především pomocí deskriptivní případové studie detailně analyzuje situaci v obci Pístina (ležící v CHKO) a obci Zahrádky, která leží mimo území zvýšené ochrany přírody. Součástí práce je dotazníkové šetření, jehož výsledky prezentují názor obyvatel obcí na venkovský cestovní ruch v jejich obci.
Comparison of the potential of rural tourism in protected areas and elsewhere - villages of Zahrádky and Pístina case study
Keywords: venkovská turistika; udržitelný rozvoj; chráněná krajinná oblast; potenciál cestovního ruchu; Jindřichohradecko; Zahrádky; Pístina.; rural tourism; sustainable development; protected landscape area; potential of tourism; Jindřichův Hradec district; Zahrádky; Pístina.