"Tanec smrti" v rukopise KNM sign. XVIII B 18 a imaginace smrti v českých rukopisech pozdního středověku. - Uhrová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá primárně iluminací "Tance smrti", pocházející ze středověkého biblického rukopisu Knihovny Národního muzea sign. XVIII B 18 z r. 1441 (fols. 542r a 542v). V první řadě seznamuje čtenáře prostřednictvím krátkého přehledu s dobovým vnímání smrti. Následně rozebírá historický a náboženský kontext doby husitské revoluce a postrevolučního období. Součástí práce je také přehled vývoje knižní malby od dob Václava IV. až do období vzniku rukopisu KNM XVIII B 18, který bývá označován také jako Bible husitského kněze. Nejvýznamnější částí je však popis a interpretace všech souvisejících celostránkových iluminací, zobrazujících Poslední soud, věřící vyznávající své hříchy, svátost eucharistie, Bolestného Krista, Krista soudce, a především Tanec smrti. Závěrem se pokouší odpovědět na otázku, zdali se v našem prostředí originálně pojatý motiv může skutečně označovat jakožto Tanec smrti.
"Dance of Death" in ms. XVIII B 18 (Library of the National Museum) and the imagery of death in the Bohemian manuscripts of the late Middle Ages
Keywords: Tanec smrti; středověké iluminace; ikonografie Smrti; umrlec; středověká ikonografie; Dance of Death; Medieval illumination; iconography of Death; corpse; medieval iconography