Specifika ošetřovatelské péče u pacientů s chronickým srdečním selháním - Gegnerová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá chronickým srdečním selháním, které se označuje jako stav, kdy srdce selhává jako pumpa. Onemocnění představuje medicínský, společenský i ekonomický problém. Využívá se mnoho diagnostických metod. Léčba je zaměřena na ovlivnění symptomů a na ovlivnění výskytu a progresi onemocnění. Do léčby patří režimová opatření, neodmyslitelná farmakoterapie a chirurgická a přístrojová léčba. Část práce je věnována roli sestry a potřebám pacientů. Ošetřovatelská péče je zaměřena na celkový stav pacienta. Kvalitní ošetřovatelskou péči sestra nemůže provádět bez komunikace, používá ji jako součást své profesionality. Cílem mé bakalářské práce bylo zjistit specifika ošetřovatelské péče u pacientů s chronickým srdečním selháním. Bakalářská práce byla zpracována formou kvalitativního výzkumu. Technika sběru dat byla získána pomocí polostrukturovaného rozhovoru s pacienty s chronickým srdečním selháním. Rozhovory byly zaznamenávány do kazuistik. Na základě kazuistik byla vytvořena kategorizace dat v tabulkách, jež obsahuje nejdůležitější výsledky. Zkoumaný soubor tvořilo 10 respondentů s chronickým srdečním selháním. Rozhovory byly získány od hospitalizovaných pacientů v Nemocnici České Budějovice a.s. Byly stanoveny 3 výzkumné otázky, které byly zodpovězeny. Z výsledků výzkumu byly získány poznatky, které poskytují informace týkající se specifických potřeb pacienta a omezení vzniklých v souvislosti s onemocněním. Tato bakalářská práce může být zdrojem informací nejen pro pacienty, kteří trpí chronickým srdečním selháním, ale i pro zdravotní sestry a studenty zdravotnických oborů. Díky získaným poznatkům může být ošetřovatelská péče poskytována kvalitněji a na profesionální úrovni.
Specifics of nursing care for patients with chronic heart failure
Keywords: chronické srdeční selhání; ošetřovatelská péče; zdravotní sestra; pacient; potřeby; chronic heart failure; nursing care; nurse; patient; needs