Logistické řízení oběhu peněz - Mašková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Hlavním cílem této práce bylo zmapovat distribuční řetězec oběhu mincí a bankovek v České republice a vytvořit návrh na optimalizovaný systém logistických činností při výměně peněz v případě přechodu na jednotnou evropskou měnu. Dílčím cílem bylo popsat současnou přípravu výměny měny a navrhnout optimalizaci na základě výměny měn v minulosti i v jiných státech. Důležité bylo získat informace pomocí strukturovaných rozhovorů s pracovníky technického oddělení České národní banky v Praze a emeritním ředitelem České národní banky v Českých Budějovicích. Na základě těchto informací byl popsán distribuční řetězec hotovosti peněz. Část této diplomové práce se věnuje aktuální problematice zavedení eura v České republice. Výměna hotovosti peněz je nejviditelnějším prvkem zavedení nové měny. Také klad největší nároky na řízení logistiky. Na základě informací o zavádění eura v jiných státech byla navržena doporučení pro Českou republiku.
Logistics management of money circulation
Keywords: logistika; oběh peněz; bankovní systém; přijetí eura; eurosystém; logistics; money circulation; banking system; euro adoption; eurosystem