K některým otázkám počátečního čtení a psaní ve světě - Špácalová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce na téma K některým otázkám počátečního čtení a psaní ve světě se zabývá utvářením čtenářských a písařských dovedností v počátečním vyučování. Zaměřuje se na systém výuky čtení a psaní v zemích Česká republika, Rusko, Velká Británie, Německo a Holandsko. Seznamuje také se strukturou školského systému v jednotlivých zemích. V práci jsou na závěr porovnána fakta získaná o uvedených zemích s Českou republikou. Práce má ukázat na rozdílnosti ve výuce počátečního čtení a psaní ve své komplexnosti a nastínit možnosti obohacení naší prvopočáteční výuky.
Some questions of elemental reading and writing in world