Elektivní mutismus - případová studie - Venclíková, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá elektivním mutismem u dítěte předškolního věku. V teoretické části je popsána problematika elektivního mutismu, tj. definice, etiologie a symptomatologie. Dále možnosti diferenciální diagnostiky a mezioborové spolupráce při diagnostikování a terapii elektivního mutismu. Součástí terapie jsou i možnosti reedukace u dětí. Empirická část bakalářské práce je zaměřena na případovou studii chlapce s diagnostikovaným elektivním mutismem. Na základě shromážděných informací byla vypracována metodika přístupu k dítěti s narušenou komunikační schopností, s důrazem na elektivní mutismus. Tato metodika poskytuje základní informace o elektivním mutismu, jeho rozpoznání, základních technikách přístupu k dítěti s poruchou a možném přístupu k rodičům dítěte s elektivním mutismem.
Selective mutism
Keywords: řeč; mutismus; elektivní mutismus; trauma; reedukace; diferenciální diagnostika; mezioborová spolupráce; metodika práce s dítětem; mateřská škola; speech; mutism; elective mutism; trauma; reeducation; differential diagnosis; interdisciplinary cooperation; the methodology of the work with the child; kindergarten