Integrace žákyně s lehkou mentální retardací do základní školy (případová studie) - Zemanová, Libuše (Jihočeská univerzita, 2015)
Ve své bakalářské práci jsem se chtěla zaměřit na průběh integrace žákyně s lehkou mentální retardací mezi léty 2010 2015 z hlediska nároků na žákyni, na její rodinu a školu, na školní úspěšnost a sociální aspekty jejího začlenění do běžné základní školy, posléze její přechod na střední školu. Prostřednictvím rozhovorů se žákyní, s jejími spolužáky, učiteli a rodiči a na základě analýzy školské dokumentace jsem se pokusila vyhodnotit školskou úspěšnost.Údaje z rozhovorů jsem doplnila o vlastní pozorování žákyně během výuky a také o analýzu sociální pozice žákyně ve dvou třídních kolektivech (sociometrická technika), na základní a na střední škole.
Integration of the pupil with mild mental retardation in primary school (case study)
Keywords: mentální retardace; rodina; společnost; úspěšnost integrace; základní vzdělávání; mental retardation; family; society; success of integration; primary education