Ověření úspěšnosti předchozího vysazení raka říčního a revize výskytu raka pruhovaného na území CHKO Třeboňsko - Koutnik, Dalibor (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem diplomové práce bylo ověření úspěšnosti reintrodukce raka říčního (Astacus astacus) v hlavních tocích a vybraných nádržích na území CHKO Třeboňsko. Dále probíhal monitoring rozšíření invazního raka signálního (Pacifastacus leniusculus) a raka pruhovaného (Orconectes limosus) v těchto tocích. Oba tyto druhy jsou přenašeči račího moru. Tudíž tam, kde se již vyskytují, by nemělo smysl se pokoušet o další posilování populace raka říčního.
Verification of success of previous noble crayfish introduction and revision of occurrence of spiny cheek crayfish in the CHKO Třeboňsko
Keywords: Rak říční; reintrodukce; areál výskytu; původní druh; invazní druh; rak pruhovaný; rak signální; račí mor; odlov.; Noble crayfish; reintroduction; distribution area; native species; invasive species; spiny cheek crayfish; signal crayfish; crayfish plague; catch.