Hodnocení zdravotních rizik vybraných faktorů pracovního prostředí a pracovnělékařských služeb v oblasti recyklace a zpracování druhotných surovin a odpadů - Dvořáková, Sára (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce se věnuje hodnocení zdravotních rizik vybraných faktorů pracovního prostředí a pracovnělékařských služeb v oblasti recyklace a zpracování druhotných surovin a odpadů. Cílem práce je zmapovat firmy zabývající se recyklací a zpracováním druhotných surovin a odpadů na území Jihočeského kraje, zjistit rizikové faktory spojené s touto prací a určit, do jaké kategorie práce jsou pracovníci zařazeni. V rámci výzkumu jsem si stanovila tři hypotézy. Hypotéza 1: Charakter pracovní činnosti neodpovídá navrženým rizikům. Hypotéza 2: Pracovníci nejsou vybaveni pomůckami podle zjištěných rizik. Hypotéza 3: Zaměstnanci firem zabývající se recyklací a zpracováním druhotných surovin a odpadů neabsolvují potřebné pracovnělékařské prohlídky. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části jsem uvedla rizikové faktory spojené s recyklací a zpracováním druhotných surovin a odpadů. Dále jsem zmínila problematiku pracovnělékařských služeb, nemocí z povolání a ochranu zdraví před nepříznivým působením pracovního prostředí. K dosažení cíle jsem využila kvantitativní metodu šetření. Sběr dat probíhal pomocí anonymních dotazníků na území Jihočeského kraje. V rámci dotazníkového šetření jsem oslovovala autovrakoviště, kompostárny, sběrné dvory a skládky odpadů. Získaná data byla zpracována pomocí programu Microsoft Excel. Výsledky šetření by mohly sloužit jako zdroj informací nejen studentům, ale i zaměstnavatelům a zaměstnancům ve firmách zabývajících se druhotným zpracováním surovin a odpadů.
Evaluation of Health Risks of Chosen Factors in the Work Environment and Medical Services in the Recycling and Secondary Raw Materials and Waste Processing Field
Keywords: Pracovní prostředí; pracovnělékařské služby; rizikové faktory; osobní ochranné pracovní pomůcky; recyklace; druhotné zpracování surovin a materiálu.; Work environment; medical services; risk factors; working tools for personal protection; recycling; secondary raw materials and waste processing.