Uplatnění meziplodin jako stabilizujícího prvku v protierozní ochraně - Picka, Patrik (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce na téma Uplatnění meziplodin jako stabilizujícího prvku v protierozní ochraně měla za cíl posouzení využitelnosti meziplodin v osevních postupech v zemědělství. Mezi další zkoumané proměnné patřilo vyhodnocení vlivu na nárůst retence vody v krajině a protierozní účinnost vegetačního krytu. Pro výzkumný záměr byla vybraná lokalita ležící v okresu Tábor, v katastrálním území Želeč u Tábora. Práce byla pro přehlednost rozdělena na několik částí. První, teoretická část práce se věnuje problematice eroze, jejímu rozdělení, principům ochrany proti vodní erozi a v neposlední řadě se věnuje také meziplodinám, které se dají využít jako stabilizující prvek právě v protierozní ochraně. Druhá část práce seznamuje s vybranou lokalitou a je doplněna o výpočty smyvu půdy v této oblasti. Ztráta půdy byla vypočítána za pomoci rovnice Wichmeier - Smith (1978) pro osevní postup bez meziplodiny a s meziplodinou. Výsledky osevního postupu s meziplodinami byly porovnány a následně vyhodnoceny. Výsledky práce prokázaly, že používání meziplodin je velmi příznivé pro půdu a měly by se běžně zařazovat do osevních postupů. Důvodem jsou jejich schopnosti půdu zlepšovat a prodlužovat dobu vegetačního krytu.
Application of catch crops as a stabilizing element in erosion protection
Keywords: eroze; meziplodiny; protierozní opatření; vodní eroze; Wischmeier Smithova rovnice (USLE); erosion; intercrops; erosion control measures; water erosion; Wischmeier Smith equation (USLE)