Zavádění eura v České republice v porovnání se zavedením eura na Slovensku - Štefko, Martin (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se zabývá tématem zavádění eura v České republice v porovnání se zavedením na Slovensku. Cílem této práce je analyzovat systémy zavádění eura v České republice a Slovenské republice, porovnat jaké jsou zde rozdíly a popsat důvody, proč Slovenská republika zavedla euro dříve než ČR. Dílčím cílem práce je také zjistit, jaké jsou dopady zavedení eura v obou zemích, ať už skutečné v SR, či předpokládané v ČR. Pro potřeby naplnění těchto sílů je práce rozdělena do čtyř kapitol, kdy první polovina práce podává přehled o historii utváření měnové politiky v Evropské unii a v České republice. Druhá polovina práce se pak soustředí na samotné porovnání a analyzování zavádění eura v obou vybraných zemích. Hlavní kritéria, která byla pro analýzu vybrána, jsou plnění Maastrichtských kritérií, přijaté reformy a schválené legislativní změny.
Implementation of the Euro in the Czech Republic in comparison to implementation in Slovakia
Keywords: Euro; zavedení eura; Česká republika; Slovensko; eurozóna; Hospodářská a měnová unie; Evropská unie; Maastrichtská kritéria; Euro; implementation of Euro; Czech Republic; Slovakia; Euro area; eurozone; Economic and Monetary Union; European Union; Maastricht criteria