Rache oder Verzeihung in Jurek Beckers "Bronsteins Kinder" - Kubová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá rozborem díla Bronsteins Kinder německého spisovatele židovského původu Jurka Beckera. Nejprve je představen historický kontext, který slouží pro lepší pochopení románu, jehož hlavním cílem je odpověď na otázku: "Co se dělo s přeživšími Židy v NDR po druhé světové válce?" Poté se práce zaměří na představení autora a konečně na samotné dílo s hlavním tématem "Pomsta nebo odpuštění", kde Jurek Becker poskytuje obraz dvou generací, které rozdělují zážitky z koncentračního tábora, a tím vytváří rozdílný pohled na tuto tematiku. Po podrobnějším rozebrání díla s interpretací následuje zaměření se na důležité prvky, které tvoří děj románu.
Revenge or Forgiveness in Jurek Becker's "Bronsteins Kinder"
Keywords: Jurek Becker; Bronsteins Kinder; přeživší Židé; holocaust; otázka viny a odpovědnosti; NDR; pomsta; Jurek Becker; Bronsteins Kinder; survivor Jews; Holocaust; the question of guilt and responsibility; GDR; revenge