Analýza vyprojektovaných a realizovaných společných zařízení v pozemkových úpravách - Nováková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2016)
Předkládaná diplomová práce nese název "Analýza vyprojektovaných a realizovaných společných zařízení v pozemkových úpravách". Cílem práce je podrobný popis a porovnání stavu společných zařízení ve dvou katastrálních území Dynín a Plav (po realizaci komplexní pozemkové úpravy). V úvodním literárním přehledu jsou vysvětleny nejdůležitější pojmy spojené s krajinou, pozemkovými úpravami a samotným plánem společných zařízení. Dále jsou charakterizovány tři zásadní fáze stavu společných zařízení, a to fáze před komplexní pozemkovou úpravou, stav vyprojektovaný při jejím návrhu a aktuální, tj. zrealizovaný stav po jejím ukončení. Na uvedených katastrálních územích byl proveden podrobný terénní průzkum. Následná analýza byla zaměřena na opatření ke zpřístupnění pozemků, opatření k ochraně a tvorbě životního prostředí, opatření protierozní a opatření vodohospodářské. Na základě provedené analýzy obou území bylo zjištěno, že realizace společných zařízení do současné doby proběhla, avšak s rozdílnou úspěšností. V závěru diplomové práce jsou zmapovány a zhodnoceny zásadní přínosy a negativa komplexní pozemkové úpravy pro obě katastrální území.
The Analysis of Designed and Implemented Communal Facilities in Land Adjustments
Keywords: pozemková úprava; krajina; společná zařízení; analýza; land adjustment; landscape; communal facilities; analysis