Příběhy jako cesta k prožívání hodnot - Jarolímková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2023)
Tématem bakalářské práce jsou lidské hodnoty a jejich rozvoj u dětí předškolním věku. Práce se zaměřuje na ty hodnoty, které jsou uchopitelné a svojí povahou blízké a odpovídající jejich věku. Teoretická část bakalářské práce představuje hodnoty z hlediska jejich utváření v souvislosti s vývojem potřeb a postojů. Práce se zaměřuje na hodnotový systém a hodnotovou orientaci, kde vytyčuje rozdíly a jejich funkce. Také se zabývá morálním vývojem dítěte, vyobrazuje pohledy psychologických směrů, popisuje koncept Jeana Piageta a Lawrence Kohlberga a současně poukazuje na práce Roche Olivara a Martina Seligmana. Cílem empirické části je tvorba didaktického materiálu, který by mohl pomoci pedagogům přiblížit téma hodnot dětem předškolního věku. Celé pojetí konceptu vychází z práce M. Selingmana, jenž zkoumal silné stránky osobnosti člověka a z nich vytyčil šest základních ctností. Právě k nim je směřována pozornost a jsou rozvíjeny v jednotlivých dílčích aktivitách. Praktická část dále popisuje plán a realizaci konceptu a doplňuje o další možné aktivity.
Stories as a way to experience values
Keywords: hodnoty; člověk; lidství; potřeby; výchova; values; man; humanity; needs; education