Vliv zrušené pěstounské péče na vývoj dítěte - Tůmová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá vlivem předčasně zrušené pěstounské péče na vývoj dítěte. Popisuje systém péče o ohrožené děti v České republice, uvedeny jsou aktuální zákony, podle kterých se při zprostředkování náhradní rodinné péče vychází. V roce 2013 vstoupila v platnost novela zákona o SPOD, při vzniku této novely vycházeli zákonodárci ze zkuše-ností s profesionální pěstounskou péčí na Slovensku. Účelem je snížení počtu dětí umís-těných v dětských domovech. Práce obsahuje podrobné zpracování vývojových potřeb dítěte. Pěstouni musejí počítat s tím, že se rozhodli přijmout dítě s nenaplněnou potře-bou vazby. Předčasné zrušení pěstounské péče může svědčit o tom, že si pěstounská rodina s dítětem nedokázala vytvořit vazbu, neposkytla dítěti přiměřenou míru opory pro jeho rozvoj. Práce uvádí nebezpečí, kterým jsou mladiství vlivem neúspěšné pěs-tounské péče vystaveni. Na základě rozhovorů s řediteli dětských domovů v Jihočeském kraji byl ověřen negativní dopad zrušené pěstounské péče na další vývoj dítěte. Z rozhovorů vyplynuly možné otázky vhodné pro další výzkum v této oblasti. Poskyt-nutí rodinného modelu výchovy dětem umístěných v dětském domově, nabízí hostitel-ská péče. Ředitelé se shodují, že pro kvalitní pěstounskou péči je nejdůležitější kvalitní osobnost pěstouna, tedy takový pěstoun, který se dokáže dítěti otevřít a nabídnout mu své rodinné láskyplné zázemí. Jen díky opravdovému přijetí dítěte a bezvýhradné lásce k němu, lze problém neúspěšné pěstounské péče minimalizovat.
The influence of canceled foster care on the development of a child
Keywords: pěstounská péče; zprostředkování náhradní rodinné péče; vývojové po-třeby dítěte; socializace; vývoj morálky; psychická deprivace; delikventní chování; vý-chovné problémy; náhradní rodičovství; foster care; mediation of a surrogate family care; developmental needs of a child; socia-lization; development of moral understanding; mental deprivation; delinquent behavior; educational problems; surrogate parenthood