Sókrratés - Tesárková, Monika (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se zabývá Sókratovou filosofií a působením. Cílem práce je rekonstrukce Sókratovy filosofie na základě dostupných pramenů. Hlavní část je věnována Platónovým dialogům a jejich rozboru. Dalšími autory jsou Xenofón, Aristofanés a Aristotelés. V závěru jsou popsány některé problémy, které vyvstávají při pokusu o výklad Sókratova působení. Závěr rovněž obsahuje shrnutí Sókratova přínosu pro západní filosofii.
Spcrates
Keywords: Sókratés; filosofie; dialog; dialektika; Obrana; Kritón; Lachés; Euthyfrón; Platón; Xenofón; Aristofanés; Aristotelés.; Socrates; philosophy; dialogue; dialectic; Defense; Crito; Laches; Euthyphro; Plato; Xenophon; Aristophanes; Aristotle