Fantasy - teorie žánru a jeho edukační aspekty - Hokr, Boris (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato diplomová práce se zabývá podstatou žánru fantasy ve světovém i zahraničním kontextu, stejně jako možnostmi jeho didaktického využití. Cíle je dokázat, že fantasy má svou historii a místo v literárních dějinách, že může obohatit své čtenáře v rovině estetické, vědomostní, zkušenostní a zážitkové. Zároveň si práce klade za cíl popsat pozici fantasy v tzv. fantastice. Úvodní část práce blíže osvětluje pojem fantasy, nabízí přehled historie žánru a jeho současné rozčlenění. V dalších kapitolách je fantasy představena jakožto žánr schopný adaptace i na mimoliterární oblasti současné kultury, fantasy jakožto zdroj poznání a sebevýchovy v životě mladých lidí a nabízí i podrobnější zastavení u české podoby žánru s přihlédnutím ke styčným i rozlišovacím bodům oproti fantasy světové (převážně anglo-americké). Didaktický potenciál je vždy v příslušných pasážích vyzdvihnut a zcela je mu věnována čtvrtá až šestá kapitola. Závěr přináší výsledky výzkumu zaměřeného na žánr fantasy.
Fantasy - Theory of the Genre and its Educative Aspects
Keywords: Didaktika; literatura; fantastická literatura; fantasy; představivost; fantazie; vývojová psychologie; dospívání; poznání; poznávací proces; prostor; vyprávění; příběh; hrdina; ideologie; dějiny.; Didactics; literature; fantastic literature; fantasy; imagination; evolutionary psychology; maturation; knowledge; cognitive process; literary space; narration; story; hero; ideology; history.