Život s plicní hypertenzí sledovaný v IKEM Praha - Klopotová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce se zabývá problematikou plicní hypertenze sledované u klientů v Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze. Teoretická část se zabývá komplexní problematikou plicní hypertenze - etiologie a patogeneze, patofyziologie, epidemiologie, klasifikace, klinický obraz, vyšetřovací metody, terapie, prognóza. Dále se zabývá zdravotně sociální stránkou, která je rozdělena navíc na zdravotní dopad a sociální dopad. Zdravotně sociální stránka je dělena na zdraví a nemoc, na podporu zdraví, prevenci a kvalitu života. Ve zdravotním dopadu se zaměřuji na výživu, tělesnou aktivitu, přírodní léčiva, nachlazení a depresivní stavy. V sociálním dopadu naznačuji sociální vlivy na zdraví, nemoc a především sociální výhody pro klienty s plicní hypertenzí. V praktické části práce jsou prezentovány výsledky kvantitativního výzkumu dotazníkového šetření prováděného u klientů s plicní hypertenzí sledovaných v IKEM Praha od 1. července 2008 do 28. února 2009. Dotazník měl sledovat, zda klienti s plicní hypertenzí trpí často depresivními stavy, zda je ovlivněna jejich zdravotně sociální stránka daným onemocněním, a jak jsou klienti dostatečně informováni s hlediska plicní hypertenze. Z výsledků vyplývá, že cíle byly splněny. Je dokázáno, že klienti s plicní hypertenzí trpí depresí, jejich zdravotně sociální stránka je též ovlivněna daným onemocněním, většina klientů má dostatek informací o plicní hypertenzi. Tato práce může být přehledným zdrojem pro různá kardiologická oddělení, která se zabývají léčbou plicní hypertenze. Jistě by byli rádi i klienti, kdyby mohli nahlédnout do této práce, a to nemluvě o sdružení pacientů s plicní hypertenzí, které se zabývá nejen odbornou literaturou, ale životem a výhodami lidí s plicní hypertenzí.
Life with pulmonary hypertension observed in the IKEM, Prague
Keywords: epidemiologie; etiologie; klasifikace; patofyziologie; plicní hypertenze; statistika; terapie; zdravotně sociální dopad; epidemiology; aetiology; classification; pathophysiology; pulmonary hypertesion; statistics; therapy; health social status