Finanční výkonnost vládou vlastněných podniků - Fáberová, Anna (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem diplomové práce je provést srovnávací analýzu finanční výkonnosti vládou vlastněných podniků v EU zaměřenou na objasnění faktorů, které tuto výkonnost ovlivňují. Nejprve se práce zabývá definicí těchto podniků, jejich vymezením, specifiky a významem pro společnost. Pro porovnání práce obsahuje přehled empirických studií, které se zabývají otázkou, jestli jsou vládou vlastněné podniky efektivní a jakou mají finanční výkonnost. Finanční výkonnost podniku je hodnocena nejen pomocí tradičních finančních ukazatelů, jako jsou: celková zadluženost, likvidita, produktivita práce, rentabilita aktiv a míra investic. Pro objasnění faktorů působící na finanční výkonnost podniku bude použita srovnávací analýza a popisná statistika. Následně se ověří, zda existuje závislost ukazatelů na těchto faktorech pomocí ANOVA testu.
Financial Performance of State-Owned Enterprises
Keywords: vládou vlastněné podniky; finanční výkonnost; srovnávací analýza; finanční ukazatele; state-owned enterprise; financial performance; comparative analysis; financial analysis indicators