Specifika účetnictví v zemědělském podniku se zaměřením na zpracování účetních dat v účetním programu - Kryštofová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat specifika účetnictví v zemědělském podniku se zaměřením na zásoby, vyhodnotit účetní program používaný ve vybraném zemědělském podniku a navrhnout možnosti zlepšení v rámci automatizovaného zpracování účetnictví v zemědělství. Pro tuto práci byla vybrána firma Farma Chvalšiny, která používá účetní program U64 společně s programem AG info. Funkce programů byly popsány pomocí obrázků s popisky, které detailně líčí, jak daný proces funguje, co je potřeba vyplnit a co se doplní automaticky. Po charakteristice programu bylo možné určit jeho výhody a nevýhody a navrhnout možnosti zlepšení. Závěrem je, že program U64 je vhodný zejména pro malé firmy, které zpracovávají menší množství dat, a jeho největší výhoda spočívá v autorovi programu, který je zároveň i daňovým poradcem firmy, a proto je možné kdykoliv vyřešit jakýkoliv problém s programem. Naopak jeho největší nevýhoda je zřejmě fungování v systému DOS, který je velmi pomalý a zastaralý, proto by byl převod programu do systému Microsoft Windows nejzásadnější možností zlepšení.
The Specifics of Accounting in an Agricultural Enterprise with a Focus on Processing Accounting Data in the Accounting Program
Keywords: zemědělství; účetní program; zásoby; evidence skotu; agriculture; accounting program; stocks; cattle registration