Analýza půdní organické hmoty v kambizemi modální po šesti letech každoročního hnojení zemědělským a komunálním kompostem - Broučková, Vlasta (Jihočeská univerzita, 2017)
Organicky přehnojená kambizem modální po přeměně na kultizem hortickou byla dále hnojena ve variantě P kompostem průmyslovým (komunálním) a ve variantě H kompostem humusovým (zemědělským) s obsahem 13,72 % humusu a 22,78% primární organické hmoty, po dobu 6 let dávkou 50t/ha každoročně. Hnojení skutečným kompostem H se i v organicky přehnojené půdě projevilo nejen zvýšením iontovýměnné kapacity půdy, ale hlavně výrazným zlepšením vodního režimu půdy, který se projevil o čtvrtinu větší schopností udržení vody v půdě a o 44 % nižším množstvím vody fyziologicky neúčinné.
Analysis of soil organic matter in cambisol modal after six years of annual fertilization by agricultural and communal compost.
Keywords: Kompost; druhy kompostů; humus; změna iontovýměnné kapacity; změna hydrolimitů; Compost; kinds of compost; humus; change ion exchange capacity; change hydrolimits