Analýza stáda českého strakatého skotu v podhorské oblasti - Mačlová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářské práce bylo zpracování analýzy mléčné užitkovosti, plodnosti a posouzení vlivu pořadí laktace na užitkovost u stáda českého strakatého skotu chovaného na rodinné farmě v podhorské oblasti. Zpracovány byly hodnoty 65 dojnic českého strakatého skotu, které v roce 2016 ukončily laktaci. Dojnice byly rozděleny do čtyř skupin dle pořadí laktace (1. laktace, 2. laktace, 3. laktace, 4. a další laktace). Užitkovost a kvalita mléka byla hodnocena rovněž u celého stáda v průběhu roku 2016. Průměrná užitkovost dle pořadí laktace byla na 1. laktaci 4286 kg mléka P 0,001, na 2. laktaci 5888 kg mléka P 0,01, na 3. Laktaci 5783 kg mléka P 0,001 a na 4. a dalších laktacích 6364 kg, užitkovost celého stáda byla 5580 kg mléka s obsahem tuku 3,94 %, obsah bílkovin 3,32 %, obsah laktózy 5,03 %, počet somatických buněk 229 tis./ml. Průměrný věk při prvním otelení byl 1037 dnů, délka mezidobí stáda 394 dnů, inseminační interval 96 dnů a servis perioda 111 dnů.
The analysis of Czech pied cattle at a foothill
Keywords: český strakatý skot; mléčná užitkovost; reprodukce; podhorská oblast; Czech pied cattle; milk production; reproduction; foothill