Podnikání v ekologickém zemědělství v podhorských oblastech - Vaněčková, Hana (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem diplomové práce bylo posouzení možností rozvoje podnikání v ekologickém zemědělství ve vybraném podniku v podhorské oblasti a návrh na zlepšení jeho hospodaření. Teoretická část je zaměřená na problematiku ekologického zemědělství, současný stav ekologického zemědělství, kontrolu a dotace. Pozornost je věnována zejména problematice kalkulací. Praktická část se věnuje analýze struktury nákladů a výnosů živočišné výroby a jsou zde vysvětleny anomálie, které se v podniku během sledovaných let vyskytly. V dalším kroku došlo ke zhodnocení výsledku hospodaření v posloupnosti sledovaných let. V závěru diplomové práce jsou uvedeny hlavní výsledky řešené problematiky a navržena doporučení na možné zlepšení hospodaření analyzovaného podniku s ohledem na prosperitu a kontinuitu podnikání.
Business in the organic agriculture in upland areas
Keywords: ekologické zemědělství; dotace v zemědělství; kalkulace nákladů a výnosů; živočišná výroba; organic agriculture; subsidies in agriculture; costing mode of costs and incomes; livestock production