Tvorba webových aplikací s využitím transpileru TypeScript 4.2 - Rothbauer, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem bakalářské práce bude komplexní zpracování problematiky nové verze transpileru TypeScript 4.2, který má usnadnit práci s jazykem JavaScript, na kterém je založen. TypeScript je open-source programovací jazyk, vytvořený a spravovaný firmou Microsoft, jedná se vlastně o nadstavbu nad jazykem JavaScript, která jej rozšiřuje o statické typování a další atributy, které známe z objektového programování. Samotný kód, napsaný v TypeScriptu, je pak kompilován do JavaScriptu, při čemž kompilátor disponuje funkcí automatického doplňování a opravování chyby ještě před spuštěním samotného JavaScriptu. Teoretická část práce bude zaměřena na samotný TypeScript, jeho porovnání s JavaScriptem samotným, zhodnocení výhod, nevýhod a rozdílů, představení syntaxe a aktuálních funkcí s využitím JS frameworku React, který je mnoha vývojáři používán při tvorbě webových aplikací. Praktickou část pak bude tvořit sada demonstrativních webových aplikací, napsaných v jazyce TypeScript, které budou umístěny na vlastním webu a dokumentovány.
Creating web applications using the transpiler TypeScript 4.2
Keywords: TypeScript; JavaScript; React; TypeScript; JavaScript; React