Vývoj produkce zemědělských živočišných komodit v regionu - Hrubý, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem bakalářské práce bylo zpracovat přehled vývojových trendů produkce živočišných komodit v celé České republice. Tato práce byla zaměřená na oblast produkce zemědělských živočišných komodit např. mléka, masa, apod. Faktory ovlivňující danou produkci se dělí na vnitřní a vnější. Nejdůležitější z vnitřních faktorů je genetický potenciál, který je velmi potřebný k procesu šlechtění a tvorby finálních hybridů, dále metody plemenitby ovlivňující především příznivý projev heteroze, který za určitých podmínek ovlivňuje růst hybridů. Mezi vnější faktory řadíme vlivy prostředí, kde jsou nejdůležitější výživa a mikroklima. Heterozní efekt zajišťuje nejen zvýšení růstu, ale i produkce. U zvířat chovaných pro komoditu masa je v důsledku heterozního efektu zlepšena konverze živin. U zvířat chovaných na mléko a vejce je zvýšená produkce. Součástí práce je proces šlechtění, který zajišťuje produkci potravinových surovin s vysokou nutriční hodnotou při zachování kvality produktů a s eliminací nežádoucích změn.
Production of agricultural commodities in the animal region
Keywords: vnější a vnitří faktor; živočišných komodit; exterior and interior factors; animal commodities