Činnost orgánů samosprávy a návrh metodického postupu při řešení narušení dodávek potravin - Kamenická, Nikola (Jihočeská univerzita, 2012)
Téma mé diplomové práce bylo vypsáno s názvem činnost orgánů samosprávy a návrh metodického postupu při řešení narušení dodávek potravin. Předmětem mé práce bylo nastínit územní samosprávu a současně se zaměřit se na její činnost. Dále popsat základní principy krizového plánování jako součást přípravných opatření na řešení krizových situací, mezi které se řadí i krizová situace narušení dodávek potravin s následky velkého rozsahu. Má práce obsahuje také obecný přehled o hospodářských opatřeních pro krizové stavy, jejichž součástí jsou regulační opatření. Regulační opatření jsou stěžejním předmětem zkoumání mé diplomové práce.Cílem mé diplomové práce bylo vytvořit návrh metodického postupu při řešení narušení dodávek potravin. Na tento cíl byla následně vytvořena předpokládaná hypotéza. Tato diplomová práce se řadí mezi teoretický typ kvalifikační práce. Tento typ diplomové práce je doprovázen minimálně formativní evaluací. Nezbytným podkladem pro zpracování diplomové práce byla relevantní a bohatá zdrojová základna. Na této platformě pak byla provedena komparace publikovaných literárních zdrojů, současné právní legislativy, metodických návrhů a postupů, vztahující se k dané problematice. Na základě analytického a kritického přístupu byla získaná data posouzena a zpracována do návrhu metodické příručky. Návrh metodického postupu při řešení narušení dodávek potravin se skládá ze dvou základních částí.Metodická příručka je určena pro orgány samosprávy, které ji mohou využít ve své plánovací dokumentaci pro řešení mimořádných událostí a krizových situací. Navržený metodický postup by měl usnadnit orgánům samosprávy řešení krizové situace narušení dodávek potravin a zjednodušit orientaci v problematice hospodářských opatření pro krizové stavy, jejichž součástí jsou regulační opatření. Bylo by vhodné více seznámit orgány samosprávy s problematikou hospodářských opatření pro krizové stavy, se zaměřením na regulační opatření, která se týkají řešení krizové situace narušení dodávek potravin s následky velkého rozsahu, a to prostřednictvím školení a seminářů na dané odborné téma.
Activities of local government organs and draft methodological approach in dealing with disruption of food supply
Keywords: hospodářská opatření pro krizové stavy; kraj; krizové plánování; obec; přídělové lístky; regulovaný prodej; samospráva; general overview of the economic measures for crisis situations; region; emergency planning; municipality; allowence tickets; regulation sale; local government