Mezi realismem a abstrakcí: Tvorba významu u Františka Kupky - Vanderková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2022)
Magisterská práce Andrey Vanderkové se zabývá otázkami tvorby a interpretace významu v abstraktním díle Františka Kupky. Hlavní důraz je kladen na objasnění vztahu Kupkova abstraktního díla k realitě a realismu a jeho specifického přístupu k tvorbě a sdílení významu v obraze. Kromě Kupkova díla samotného se práce věnuje také vytvoření dostatečného teoretického rámce pro jeho interpretaci. Tato část práce se zaměřuje na vizuální komunikaci, zejména na znakovost obrazu ve vztahu k (ne)podobnosti a na procesy identifikace a artikulace významu v abstraktním obraze. Toto teoretické pozadí, inspirované vizuálními studii, zahrnuje poznatky z více vědních oborů, především ze sémiotiky, psychologie a neuroestetiky. Syntéza těchto poznatků je představena na konkrétním díle Františka Kupky, Katedrále. Interpretace díla vychází jednak z teorií vizuálních studií, jednak z vlastních názorů Františka Kupky a jednak z vlastního pozorování a recepce, přičemž důraz je kladen i na podmínky vzniku dané interpretace.
Between Realism and Abstraction: The Creation of Meaning in the Work of František Kupka
Keywords: František Kupka; abstraktní malba; realismus; abstrakce; vizuální studia; sémiotika obrazu; psychologie umění; neuroestetika; tvarová psychologie; vizuální komunikace; tvorba významu; významová víceznačnost; znakovost obrazu; zpracování vizuální informace; František Kupka; abstract painting; realism; abstraction; visual studies; semiotics of image; psychology of art; neuroaesthetics; gestalt psychology; visual communication; creation of meaning; semantic ambiguity; image as a sign; visual information processing