Přístup české veřejnosti k sociokulturním menšinám ve společnosti - Kocábová, Renáta (Jihočeská univerzita, 2016)
V práci jsou popsány charakteristiky postmoderní společnosti ve vybraných souvislostech, dále zde najdeme charakteristiku vybraných sociokulturních menšin, jako jsou například menšiny etnické a národnostní, náboženské a jazykové. Dílčí kapitola je věnována také marginálním skupinám. Souvisejícím pojmem je sociální vyloučení, možnosti soužití sociokulturních menšin s majoritní společností, jehož charakteristice v jednotlivých dimenzích je věnována další kapitola této bakalářské práce. V základních rysech jsou nastíněny možnosti soužití vybraných menšin. V jedné z kapitol práce je srovnání vztahu majoritní populace k vybraným menšinám. Společnost, která vzniká, má často daleko k ideálnímu modelu multikulturní společnosti a nebezpečně sklouzává spíše k partikularismu jednotlivých kultur. Čím více byla původní společnost homogenní, tím víc má problémy s přijímáním kulturních odlišností.
Attitude of Czech population to socio-culture minorities in society
Keywords: sociokulturní menšina; marginální skupina; odlišnost; veřejnost; názor; tolerantnost; sociocultural minority; marginal group; diversity; public opinion; tolerance