Postava letce v prózách Antoina de Saint-Exupéry - Šimonová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce "Postava letce v prózách Antoina de Saint-Exupéry" se zaměřuje na zkoumání postavy letce ve vybraných prózách tohoto francouzského autora. Kromě uvedení literárních děl do kulturněhistorického kontextu obsahuje práce rovněž rozbor charakteristiky letce a několika hlavních témat, která se v dílech vyskytují. Postava Antoina de Saint-Exupéryho, letce, scénáristy a především spisovatele, se stala námětem mnoha biografií a filmových adaptací a její odkaz žije dodnes. Z jeho děl je patrně nejznámější Malý princ, ale srovnatelných kvalit dosahují i díla další, která jsou částečně skryta v princově stínu. Mnoho pozornosti bylo soustředěno na Saint-Exupéryho pojetí morálky, strachu a smrti - na témata, která v sobě postava letce spojuje, a proto je zajímavé stanovit její základní rysy. Rozborem jednotlivých děl, jejich srovnáním a vymezením společných znaků vytvoříme zjednodušený model postavy letce, který zároveň, bude-li to možné, porovnáme s autorovou osobností a vyznačíme její funkci v příběhu i v působení na čtenáře.
Character of pilot in the writings by Antoine de Saint-Exupéry
Keywords: postava; pilot; Antoine de Saint-Exupéry; Letec; Kurýr na jih; Noční let; Země lidí; Válečný pilot; Malý princ; smrt.; character; pilot; Antoine de Saint-Exupéry; The Aviator; Southern Mail; Night Flight; Wind; Sand and Stars; Flight to Arras; The Little Prince; death.