Práce se strachem a úzkostí jako téma rodičovské výchovy - Feuersteinová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na práci se strachem a úzkostí jako tématu rodičovské výchovy. Práce mapuje zkušenosti rodičů dětí v předškolním a mladším školním věku, věnuje se jejich prožívání ve chvíli, kdy děti cítí strach nebo úzkost a zjišťuje jejich zvládací strategie. Praktická část se opírá o kvalitativní výzkumný design, je realizována pomocí hloubkových rozhovorů s rodiči dětí v předškolním a mladším školním věku. Pro analýzu dat je využita Interpretativní fenomenologická analýza. Výzkumný soubor tvoří 6 rodičů, 4 matky a 2 otcové. Výsledky jsou prezentovány v jednotlivých analýzách výzkumných rozhovorů a poté ve společné analýze témat výzkumných rozhovorů.
Working with fear and anxiety as a topic of parental upbringing
Keywords: strach a úzkost; rodiče; výchova; emoční práce; emoční regulace; fear and anxiety; parents; parental upbringing; emotional labour; emotional regulation