Lidské věky v symbolické výzdobě fasád renesančních měšťanských domů na česko-rakouském pomezí - Chalupa, Pavel (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem bakalářské práce je katalog motivů lidských věků ve výzdobě fasád renesančních měšťanských domů na česko-rakouském pomezí, obsahová a srovnávací interpretace zvolených námětů. První kapitola pojednává o stavu bádání v historické a historicko-umělecké vědě. Dále se věnuje historiografii, pojmu sgrafito a podobě renesančních měšťanských domů. Druhá kapitola se zabývá samotným motivem lidských věků, symbolikou a divadelním zpracováním. Třetí kapitola popisuje jednotlivé fasády na česko-rakouském pomezí. Poslední kapitola porovnává jednotlivé výzdoby a řeší náboženskou otázku majitele. Závěr shrnuje zjištěné poznatky a uvádí možnosti dalšího bádání.
The human ages in symbolic decoration of facades of renaissance townhouses on the Czech-Austrian border
Keywords: Lidský věk; sgrafito; měšťanský dům; symbolika; náboženská otázka; divadelní hra; Retz; Horn; Weitra; Český Krumlov; Slavonice; Human age; sgraffito; townhouse; symbolism; religious question; stage play; Retz; Horn; Weitra; Český Krumlov; Slavonice