Literární výchova v rámci volnočasové aktivity v základní škole - Šlechtová, Václava (Jihočeská univerzita, 2013)
Hlavním tématem předkládané diplomové práce je seznámení čtenáře se základní terminologií volnočasové problematiky a objasnění forem, metod a technik literárně-dramatické výchovy a jejich možné využití v praxi při zájmovém vzdělávání. První kapitola práce pojednává o problematice volného času, o vědních disciplínách, které se jím zabývají. V druhé kapitole jsou jednotlivě uvedeny pojmy zájem, hra, zájmová činnost a jejich rozdělení se zaměřením na zájmové činnosti esteticko-výchovné. Stěžejní částí práce je třetí kapitola, ve které je popisováno uplatnění literární a dramatické výchovy ve volném čase. V poslední čtvrté kapitole je popsána projektová metoda a druhy projektů. Součástí této kapitoly je i plánování, realizace a hodnocení projektu. Příloha I obsahuje fotodokumentaci projektu. V příloze II je uveden tiskopis žádosti Povolení rodičů o zveřejnění fotografií dětí.
Literature education under the terms of free-time activities at primary schools
Keywords: Bibliopedagogika; literární výchova; dramatická výchova; pedagogika volného času; volný čas; biblioterapie; dramaterapie; projekt; projektová metoda.; Biblio-pedagogy; literature education; drama education; pedagogy of free time; free (leisure) time; biblio-therapeutics; drama therapeutics; project; project method.