Rodiny s výskytem domácího násilí v regionu Prachatice - Růžičková, Světlana (Jihočeská univerzita, 2010)
RŮŽIČKOVÁ, S. Rodiny s výskytem domácího násilí v regionu Prachatice. České Budějovice 2010. Bakalářská práce. Jihočeská Univerzita v Českých Budějovicích. Pedagogická fakulta. Katedra pedagogiky a psychologie. Vedoucí práce PhDr. O. Vaněčková. Práce se zabývá domácím násilím v rodině a vlivem domácího násilí na vývoj a chování dětí vyrůstajících v těchto rodinách. V teoretické části je popsána rodina, její funkce a typy. Následuje rozbor domácího násilí jako sociálně patologického jevu a jeho dopady na přítomné děti. Praktická část obsahuje analýzu úředních dokumentů, vedených na Oddělení sociálně-právní ochrany dětí a mládeže Městského úřadu v Prachaticích, o výskytu domácího násilí v rodinách žijících v jeho působnosti. Rodiny s výskytem domácího násilí jsou zařazeny podle stanovené typologie, zjištěna forma násilí a jeho vliv na chování, případně na vývoj dítěte.
Family with occurence of home violence in Prachatice
Keywords: rodina; funkce rodiny; typologie rodiny; domácí násilí; týraná žena; osobnost agresora; dítě jako svědek domácího násilí; důsledky domácího násilí pro vývoj dítěte; family; family functions; typology of the family; domestic violence; abused woman; celebrity aggressor; as a child witness of domestic violence; the consequences of domestic violence on child development