Historie vzniku a vývoje doprovodné zeleně cestní sítě - Smržová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2012)
Vegetační doprovod silnic je důležitou a nedílnou součástí kulturní krajiny. Je důležitá z hlediska protierozní ochrany, kdy svým kořenovým systémem zpevňuje svahy; chrání řidiče proti oslnění sluncem, slouží v krajině jako izolační prvek. Dále také mohou fungovat jako součást územního systému ekologické stability a to konkrétně jako biokoridory či interakční prvky. Z historického hlediska vznik doprovodné zeleně je těsně spojen se vznikem cest, jelikož už od počátku byla zeleň jejich součástí. V průběhu dějin docházelo k zahušťování cestní sítě s cílem zajistit lepší prostupnost krajiny a tím i k rozvoji alejí a jednostranných stromořadí. Fenomén vegetace kolem silnic a chodníků se z volné krajiny přenesl i do prostředí intravilánu.
The history and development of greenery road network
Keywords: rozptýlená zeleň; historie zeleně; sparse vegetation; history of vegetation