Návrh projektu rozvoje kulturního cestovního ruchu v oblasti Třeboňska - Vochozková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem práce je navrhnout projekt rozvoje kulturního cestovního ruchu v oblasti Třeboňska. Protože se tato oblast, typická množstvím rybníků a vodních toků, pyšní řadou vodních mlýnů, které jsou buď architektonicky či technologicky památkově hodnotné a v tomto ohledu nejsou využity, je v rámci této práce navrhnut projekt Muzeum mlynářství Spolský mlýn. Smyslem a účelem projektu je zpřístupnit stávající budovu Spolského mlýna veřejnosti jako technickou památku a prostřednictvím muzejní expozice a praktických ukázek mlýnských strojů vzdělávat návštěvníky muzea, informovat je o historii mlynářství i samotného Spolského mlýna a připomenout tak slávu českého mlynářství a jeden z tradičních prvků sídelní krajiny.
The proposal of cultural tourism development project in Třeboň region
Keywords: projekt rozvoje; kulturní cestovní ruch; kulturní dědictví; technická památka; Třeboňsko; Spolský mlýn; mlynářství; development project; cultural tourism; cultural heritage; technical monument; Třeboň region; Mill of Spolí; miller's craft