Northern Irish Civil War (1968-1998) and its Representation in Selected Novels by Bernard MacLaverty and Brian Moore - Volf, Filip (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato práce se zabývá problematikou "Troubles" neboli občanské války v Severním Irsku (1968-1998) a její interpretací v románech Bernarda MacLavertyho a Briana Moora. Analýza se zaměřuje na roli jedince a na to, jak může být jedinec ovlivněn souhrnem událostí, za které není zodpovědný, ale musí se s nimi nějakým způsobem vyrovnat. Důraz je kladen na absurdity, kterou sektářské násilí vytváří a na to, jak ještě více rozděluje již tak rozdělený ostrov.
Northern Irish Civil War (1968-1998) and its Representation in Selected Novels by Bernard MacLaverty and Brian Moore
Keywords: the Troubles; Lamb; Cal; Lies of Silence; Bernard MacLaverty; Brian Moore; the Troubles; Lamb; Cal; Lies of Silence; Bernard MacLaverty; Brian Moore