Zhodnocení ekologického zemědělství na Prachaticku - Koubová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Okres Prachatice se nachází na jihozápadní části Jihočeského kraje a je součástí Šumavy. Převážná část okresu se nachází v nadmořské výšce 600 - 800 m, což znamená, že poloha okresu odpovídá podhorské a horské oblasti. Průměrná roční teplota v nižších nadmořských výškách (tj. kolem 500 m n.m.) je 7 0C a roční úhrn srážek je zde 500 mm. V horských oblastech okresu (kolem 1000 m n.m.) je průměrná teplota pouze 3,7 0C a úhrn srážek se pohybuje kolem 1100 mm. K 1.10.2007 zde hospodařilo 23 ekologických zemědělců. Dotazníkového šetření se zúčastnilo 21 ekozemědělců. Dotazník měl 4 části: sociologickou, zootechnickou, agrotechnickou a ekonomickou (celkem 99 otázek). Nejmladšímu respondentovi je 31 let, nejstaršímu 69. Mladší ekozemědělci využívají ke svému podnikání zaměstnance.Vysokoškolsky vzděláno je 38 %, 62% osob má nižší vzdělání, z čehož převažují z 85 % středoškoláci. Ekozemědělci s nižším vzděláním jsou častěji věřící než ti, kteří jsou vzdělaní vysokoškolsky. Průměrná rozloha podniku je 216,41 ha. Čím menší je výměra pozemků, tím více ekozemědělců má ještě jiné zaměstnání. 71 % ekozemědělců hospodaří v CHKO, čemuž odpovídá i zatížení VDJ/ha, které zde v průměru činí 0,66 VDJ/ha. Ke hnojení pozemků se využívá především hnůj a kompost. Ekozemědělci se zaměřením na chov krav bez tržní produkce mléka chovají jen masná a kombinovaná plemena. Připouštění zvířat se provádí přirozenou plemenitbou. Polovina ekozemědělců provádí výkrm skotu. Dotace tvoří v průměru 67 % příjmů domácností ekozemědělců, zbytek jsou tržby. Téměř všichni vkládají příjmy na zpět do zemědělství. Mladí ekozemědělci (do 42 let) vnímají způsob žádání o dotace jako moc složitý. 76 % ekologicky hospodařících zemědělců má problém zpeněžit produkty v bio kvalitě. Pokud by měli k tomu možnosti, pak se osoby s vyšším vzděláním neváhají pustit do výroby složitějších biopotravin, na rozdíl od dotazovaných se vzděláním nižším. Většina je zatížena půjčkou či úvěrem.
The Evaluation of The Ecological Agriculture in Prachaticko
Keywords: ekologické zemědělství; podhorská oblast Šumavy; živočišná a rostlinná produkce; ekonomika; ecological agriculture; foothills of Šumava; animal and vegetal production; economy