Analýza dovozu zboží vyráběného v Číně prostřednictvím spolupráce Joint Venture - Langweilová, Iva (Jihočeská univerzita, 2013)
Ačkoli největší ekonomikou světa nadále zůstávají Spojené státy americké, Čínská lidová republika (dále jen ČLR) svým hospodářským rozvojem přitahuje pozornost okolního světa. Čína se řadí se svou téměř půldruhou miliardou obyvatel k nejlidnatějším ekonomikám. Z důvodu rostoucího zájmu českých podnikatelů o outsourcing produkce do ČLR je cílem diplomové práce stanovit, jakou měrou se na tvorbě pořizovací ceny spolupodílí dílčí etapy dovozu. Tento cíl je naplněn provedením analýzy importu výrobků 7. komoditní skupiny, tj. stroje a dopravní zařízení vyráběné v ČLR. Dalším cílem je objasnit výhody a nevýhody kooperace Joint Venture vytvořené na čínském území. Na základě získaných výsledků je zpracován návrh, který je vodítkem pro firmy, které zvažují outsoursing své produkce do ČLR a zároveň chtějí využít možností společného podnikání, tzv. Joint Venture.
Analysis of import demands from China and cooperative Joint Venture
Keywords: Joint Venture; mezinárodní obchod; SWOT analýza; STEP analýza; Čína; dotazníkové šetření; Czech Trade; Joint Venture; international trade; STEP analysis; SWOT analysis; China; quantitative research; qualitative research; Czech Trade