Život a dílo sochaře Jana Štursy (kresebné portréty prarodičů) - Šenkýř, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se skládá ze dvou částí, teoretické a praktické. Jejím cílem je zmapování života českého sochaře Jana Štursy. Také se soustředí na méně probí-ranou část umělcovy tvorby, kterou jsou jeho kresebná díla. Teoretická část dokumentuje jeho život a okolnosti které ho ovlivňovaly od jeho narození až do jeho smrti. Dále rozebírá významné sochy ve veřejném prostranství. Závěrem se zaměřuje na Štursovu kresebnou tvorbu. Praktická část vychází ze Štursových kreseb a soustředí se na tuto u sochařů čas-to pomíjenou tvorbu. Fyzická část sestává z kolekce kresebných portrétů, které technikou kresby odkazují na umělcovu tvorbu.
Life and work of sculptor Jan Štursa (drawing portraits of grandparents)
Keywords: Jan Štursa; české umění přelomu 19. a 20. století; sochařské a kresebné dílo; kresba; Jan Štursa; Czech art at the turn of the 19th and 20th centuries; sculptural and drawing work; drawings