Možnosti fyzioterapie u pacientů s bolestmi hlavy migrenózního typu - Kořínková, Vendula (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi fyzioterapie u pacientů s bolestmi hlavy migrenózního typu. Migrény patří mezi primární bolesti hlavy, kdy příčinou bolestí není žádné jiné onemocnění organismu. Je to chronické záchvatovité onemocnění. Mezi záchvaty je postižený obvykle bez příznaků. V dnešní době je migréna velmi častým onemocněním, zejména u žen. I přes neustále probíhající odborné výzkumy není zcela jasná ani příčina, ani léčba. Jednotlivé záchvaty mají různé spouštěče a u každého jedince jsou zcela individuální. Svou práci jsem rozdělila do dvou částí teoretické a speciální. V teoretické části jsem se věnovala teoretickým poznatkům o migrenózních bolestech hlavy a také anatomickému popisu struktur, které s migrénami souvisejí. Shrnuji obecné informace, fáze záchvatů, druhy migrén a dále jejich příčiny a dostupnou léčbu. Podrobně se věnuji různým možnostem fyzioterapie, které lze u léčby migrén využít. Poznatky jsem rozdělila na speciální techniky a na speciální fyzioterapeutické metody, u kterých se migréna objevuje jako jedna z indikací. Praktická část zahrnuje cíle, charakteristiku souboru a metodiku práce. Podrobně jsem v ní popsala mnou navrženou fyzioterapeutickou cvičební jednotku, která by měla sloužit jako autoterapie pro pacienty s migrénami. Ke zpracování praktické části jsem použila metodu kvalitativního výzkumu, který byl zpracován formou kazuistik u tří osob. U každé z nich byly diagnostikovány bolesti hlavy migrenózního typu. U respondentů byla odebrána anamnéza, byl proveden vstupní kineziologický rozbor a všichni byli zacvičeni mnou navrženou cvičební jednotkou. Jednotlivá setkání byla doplněna o další možnou terapii, která byla volena individuálně podle kineziologického rozboru a obtíží. Na závěr terapie byl zpracován výstupní kineziologický rozbor. Výzkum trval tři měsíce a byl prováděn v domácím prostředí. Respondenti si tři měsíce před začátkem terapie vedli deník, kde zaznamenávali frekvenci a intenzitu migrenózních záchvatů. V zaznamenávání pokračovali i během terapie, aby po skončení mohlo proběhnout vyhodnocení. Výzkum ukázal, že fyzioterapií lze migrény efektivně ovlivnit, avšak pro zcela průkazné výsledky by byla zapotřebí dlouhodobá spolupráce s pacienty. U všech tří respondentů došlo ke zlepšení tělesného stavu a alespoň k částečnému ovlivnění intenzity záchvatů. Vliv na frekvenci záchvatů nebyl po tak krátké době průkazný. Tato bakalářská práce by mohla zvýšit povědomí odborné i laické veřejnosti o možnosti využití fyzioterapie jako doplňující léčby pro migreniky. Dále může sloužit fyzioterapeutům a studentům fyzioterapie k orientaci v problematice bolestí hlavy a jako vzor pro sestavení terapie u pacientů s bolestmi hlavy migrenózního typu.
Possibilities of physiotherapy for patients with severe headaches, specifically with migraines
Keywords: bolesti hlavy; migréna; fyzioterapie; cvičební jednotka; headaches; migraine; physiotherapy; exercise unit