Život seniorů pohledem mladé generace. - Waldmannová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Pro tuto bakalářskou práci bylo zvoleno téma Život seniorů pohledem mladé generace. V teoretické části jsem se snažila nastínit život starých lidí společně s jejich potřebami, a také život dnešní mladé generace. Mladou generaci jsem rozdělila na dvě věkové skupiny a to na osoby ve věku adolescence a osoby ve věku časné dospělosti. Poznatky z teoretické části jsem následně aplikovala v praktické části bakalářské práce. Informace od respondentů jsem sbírala pomocí řízených rozhovorů s otevřenými otázkami. Zvolila jsem 17 respondentů, kteří odpovídají věkové kategorii mladých lidí a bydlí na území Prahy. Stanovila jsem si dva cíle. Prvním cílem bylo zjistit pohled mladé generace na život seniorů a druhým cílem bylo zjistit, jaké hodnoty jsou podle mladých lidí pro seniory těmi nejdůležitějšími. K prvnímu cíli jsem došla několika připravenými otázkami pro respondenty. Odpovědi respondentů jsem porovnala s literaturou a ve většině případů se odpovědi respondentů s touto literaturou shodovaly. Z toho vyplývá, že se mladí lidé snaží vnímat seniory jako součást naší společnosti a ve většině případů na ně pohlíží stejně, jak se o nich píše v literatuře. Pokud nemají mladí lidé zájem se seniory přijít do užšího kontaktu a trávit s nimi delší dobu, snaží se je alespoň respektovat a nevyvolávat zbytečné dohady či konflikty. V mé bakalářské práci jsem došla také k druhému cíli. Nejdůležitějšími hodnotami pro seniory jsou podle mladých lidí zdraví, rodina, přátelé, víra a jistota. Tyto hodnoty vybrali respondenti díky svým zkušenostem se starými lidmi, anebo je vybírali podle toho, jak znají seniory z různých médií. V závěru bakalářské práce jsem uvedla některé možnosti, které by mohly přiblížit život seniorů mladé generaci. Proto tato bakalářská práce může sloužit jako materiál pro zlepšení mezigeneračních vztahů.
Older people with the eyes of younger generation
Keywords: Adolescent; Časná dospělost; Mezigenerační vztah; Senior; Adolescent; Early adulthood; Intergenerational relationship; Senior